sobota, 3. november 2018

KAJ SMO SE NAUČILI?


DELO V LABORATORIJU
Cilj izmenjave je, da  v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klopeh. Naša »praksa« je zajemala delo v laboratoriju, s katerim smo se v zadnjih 14 dneh zbliževali. Pred začetkom dela smo dobili nekaj dodatne teoretične osnove in s tem obnovili naše že obstoječe znanje. Spoznali smo tudi, kako so laboratorijske analize resnično uporabne v današnjem svetu in lahko veliko pripomorejo k izboljšanju, v našem primeru, kvalitete zemlje.  V samem laboratoriju smo se srečali s tehnikami pipetiranja, centrifugiranja, spektrometrije in plinske kromatografije.  Te metode dela smo obravnavali že pri pouku, zato smo jih lahko na delu močno utrdili. Vadili pa smo tudi tehtanje z različnimi tehtnicami, sejanje in  pomivanje, s katerim nismo utrdili le praktičnega znanja, temveč pridobili tudi nekaj ostalih kompetenc. To so natančnost, praktičnost in organiziranost (brez teh ne gre pri prav nobenem delu).

PISANJE BLOGA
Nekoliko večji skupinski izziv je predstavljalo pisanje bloga, pri čemer je bilo potrebno veliko potrpežljivosti, popuščanja in prilagajanja, da smo vam lahko izdali končni izdelek. Skupaj smo popravljali pravopisne napake, ob tem utrjevali slovnico in hkrati bogatili besedni zaklad. Ob pisanju bloga smo se tudi veliko družili in pogovarjali, ob tem spoznavali drug drugega in utrjevali medsebojne odnose.

JEZIK
Nismo utrjevali le slovenskega jezika, komunicirati smo morali tudi z našimi gostitelji. Kljub temu, da veliko prebivalcev ni najbolj veščih v rabi angleščine, so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Njihov »seksi« jezik so nam poskušali približati laborantke v podjetju A2, natakarica v mezi in celo vozniki kombija. Naučili so nas nekaj osnovnih besed, ki smo jih nekajkrat celo uporabili. Ko so domačini slišali, da znamo nekaj besed v portugalščini, so se jim na obraz narisali široki nasmehi.

PORTUGALCI 
Portugalce smo občutili kot zelo prijazne, gostoljubne, odprte in strastne ljudi, polne energije. Naučili smo se, da se je treba v avto, katerega voznik je Portugalec, vedno usesti pripravljen na turbulentno in noro vožnjo. Nekaj časa se namreč peljejo po sredinski črti, nekaj časa po dveh kolesih, včasih sekajo ovinke po nasprotnem pasu ali pa celo v ovinku prehitevajo ostala vozila. Kljub temu promet poteka dokaj varno in zeeelo hitro, saj vozniki radi tekmujejo s časom, pot pa zato vedno mine kot bi tlesknil.

KULTURA
Našo kulturno pot po Portugalski so krasili čudoviti arhitekturni slogi iz različnih obdobij in veeeeeeliiiikooo ploščic. V vsakem obiskanem mestu smo videli v Atlantik iztekajoče se reke, ki mesta naredijo še bolj čarobna. Na splošno kultura Portugalske ni preveč drugačna od slovenske, je pa drugačna njuna zgodovinska zgodba, kar se odraža v portugalski identiteti. Spoznali smo kar precej ljudi, ki prihajajo iz nekdanjih portugalskih kolonij in tako puščajo svoj pečat v portugalskem edinstvenem kulturnem razvoju.

ZANIMIVE JEDI
Portugalsko drugačnost smo tudi okusili. Poskusili smo veliko različnih tradicionalnih jedi, katerih glavna sestavina je največkrat riba polenovka. Velikokrat jo spremljata riž ali krompir, včasih celo oboje. Omembe vredna je tudi jed francesinha, ki jo mora poskusiti prav vsak turist.  Ker pa brez sladice ne gre, smo si privoščili kar nekaj sladkih grižljajev, ki so bili izvrstni (najbolj znani slaščici sta cheesecake in Pastel de nata).

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...