torek, 30. oktober 2018

11. dan : V ISKANJU SUSHIJA

Današnji torek se je začel sivo, dolgočasno in prva misel dneva je bila kava, drugače bomo zaspali.  A na srečo nas je zbudil čarobni zvarek kapučina. Le Maruša in Zala sta se lahko uprli skušnjavi alkaloida, po imenu kofein. 
Tudi danes smo relativno malo zamudili. Ko smo se ustavili pred delovnim poslopjem, nas je presenetil dež. Na srečo so nam vrata laboratorija hitro odprli in tako smo veseli stekli na delo. Dvojice so ponovno zakrožile in opravljale popolnoma enako delo kot prejšne dni, le da sta Andraž in Luka dokončala včerajšnji postopek. 


Vzorcem prsti, ki so bili zatehtani včeraj sta dodala reagent Cohex in jih dala na mešalnik za 60 minut. Medtem sta druge vzorce prsti zmešala z drugim reagentom Melich 3 in jih mešala 5 minut. Po mešanju sta vzorce dala v centrifugo. Naloga centrifuge je, da loči tekoči del od trdih delcev. Potem sta odpipetirala 1 ml dobljene tekočine in le tej dodala 9ml destilirane vode. Te epruvete sta nato dala v vrsto za testiranje na plazemskem spektrometru. Ko sta zaključila vse vzorce z Melichom 3, je bilo enourno mešanje Cohexa in prsti ravno končano. Te vzorce sta dala v centrifugo in jih razredčila kot v prejšnem primeru, ter jih prav tako postavila v vrsto za testiranje s plazemskim spektrometrom.

Merilna pipeta

Priprava razredčitev po centrifugi.
Ti vzorci gredo v plazemski spektrometer.

Kosilo se je izkazalo za poseben izziv, saj nam je natakarica podala listek z jedmi v portugalskem jeziku. Sami smo si jih morali prevesti in na osnovi tega izbrati jed. Na izbiro smo imeli teletino v omaki, mineštro ali pa svinjino z rižem. Vse jedi so bile slastne.
Po obedu smo dvojice povpraševale po "zanimivostih" podjetja. Izvedeli smo, da v enem mesecu analizirajo več kot 1200 vzorcev prsti in listov. Razmerje med številom vzorcev prsti in listov se spreminja glede na letni čas. Torej, spomladi je testiranih več vzorcev listov in manj vzorcev prsti. Prav tako je to edini laboratorij na Portugalskem, ki se ukvarja s testiranjem prsti in listov za namen kmetovanja. 
Po uspešnem delu smo se odpeljali proti hotelu in medtem vozniku predvajali slovenske pesmi. Zavrteli smo mu Sašo Landero, Siddharto in še mnoge druge. Bil je zelo navdušen. Ko smo prišli do hotela, smo se vsi, na Mašino željo, odpravili na lov za sushijem. Na žalost je bilo iskanje neuspešno, zato smo se morali zadovoljiti s sladicami iz pekarne. V hotelu nas  je čakala še večerja in Mika, ki nas je povprašala o poteku današnjega dne.

Ker smo pridni dijaki, smo seveda zaspali takoj po Lumpijih, v pričakovanju naslednjega dne.


Mehki medo nam je osvetlil deževni dan :)

1 komentar:

  1. Pozdravljeni, dragi Portugalci,

    vidim, da uživate in pridno usvajate nova znanja. Vsak dan sledim vašim dogodivščinam in moram priznati, da vam kar malo zavidam. Želim vam, da dneve, ki so vam še preostali v daljni Bragi čim lepše preživite in se zadovoljni vrneze domov.

    Lepe, lepe pozdrave,
    Tatjana

    OdgovoriIzbriši

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...