ponedeljek, 29. oktober 2018

8 in 9 dan: RAZISKOVALCI PORTUGALSKE

LIZBONA

Znamenit pregovor pravi: 

"Coimbra študira, Braga moli, Lizbona se šopiri, Porto pa dela."

Po preživetem prvem tednu je napočil vikend, ki smo ga izkoristili za raziskovanje Portugalske. V soboto smo se ob 5.15 zjutraj skobacali na avtobus in se odpravili na štiri urno vožnjo proti Lizboni. Ta leži na južni polovici Portugalske in je njeno glavno mesto. Ob vhodu v mesto smo se zapeljali pod mostom 25. aprila, ki je znan po uporu ljudstva proti diktatorju Salazarju. Je tudi največji viseči most v Evropi. 
Ogled smo začeli z obiskom najstarejše pekarne v mestu, v predelu Belem. Pot nas je vodila mimo Narodnega muzeja kočij, ki se nahaja v prostorih kraljevske palače. Palača je danes uradna rezidenca portugalskega predsednika Marcela Rebela de Sousa. Ogledali smo si samostan hieronimitov s cerkvijo, ki ga je zgradil Manuel I., v spomin na uspešno potovanje Vasca da Game v Indijo. Sprehodili smo se tudi do Spomenika raziskovalcem, pomorskega in vojaškega muzeja ter Belemskega stolpa, imenovanega tudi spomenik pomorskim zmagam. Tudi ta je bil zgrajen v času Manuela I. in je ena najbolj nedotaknjenih emanuelovskih stavb na Portugalskem.

Pogled na palmo, ki ni palma, ampak cikas;
v ozadju samostanska cerkev

Sarkofag Vasca da Game pri vhodu v cerkev

"Mavrična fontana"
Torre de Belém
(Belemski stolp)


Spomenik odkritij spominja na velike portugalske raziskovalce

Vreme na Portugalskem je še vedno sončno, vendar so temperature v zadnjih dneh nekoliko padle. Za to je poskrbel močan veter, zaradi katerega smo si morali napolniti žepe s kamni, da nas ni odpihnilo😜

Pri kosilu smo okušali še nekaj novih portugalskih dobrot. Maša je poskusila jed po imenu "Carne de porco a alentejana", Mika in Maruša pa sta se pogreli z juho "Sopa alentejana".
Sopa alentejana

Carne de porco a alentejana

V restavraciji smo bili malce ogoljufani, a smo kljub temu ohranili Lizbono v dobrem spominu. Po kosilu smo si še malo ogledali ulice mogočnega mesta in se kmalu vkrcali na avtobus.
Tudi na Portugalskem imajo kužke😱
Naša zadnja postaja je bilo mesto Fatima. Že ob prvem trenutku smo začutili utrip najbolj verskega središča na Portugalskem. Ogledali smo si cerkev in freske, ki jo krasijo. Prav tako smo videli veliko število romarjev, ki se jim je ta dan vtisnil v srce. V Fatimi nas je čakala tudi večerja, po kateri smo se utrujeni in premraženi vrnili na avtobus in krenili proti hotelu, kamor smo se vrnili v poznih večernih urah.


Večerni pogled na Fatimo


PORTO

Za razliko od Lizbone smo  v Porto odšli naspani, saj se je ura premaknila nazaj in nam tako omogočila uro spanca več. Namesto z avtobusom smo se tokrat na izlet odpeljali z vlakom. Pot do železniške postaje je bila kratka, saj je lokacija našega hotela zelo blizu nje.

Kdo gre na izlet z vlakom??😄
Na poti smo se sladkali z arašidi, oblitimi z medom. Naša dobrosrčna profesorica jih je delila tudi z našimi  vodiči, ki nam dnevno predajajo svoje znanje. 

Naši vodiči
What a beautiful chocholate man... (White Chicks)
Izstopili smo na železniški postaji, ki nas je vse očarala, saj so se po stenah širile prelepe zgodbe, ki so prikazovale dogodke iz preteklosti, ujete v mnogih ploščicah.

Železniška postaja v Portu z imenom São Bento
Po mestu smo se lahkotno sprehodili in zraven opazovali številne kavarne, kipe in muzikante. Videli smo tudi slavno knjižnico, kjer je J.K. Rowlling dobila svoj navdih za pisanje slavne serije Harry Potter. Nato smo prečkali reko Douro po mostu Luiza I. , kjer smo poleg prelepega razgleda videli tudi mladoporočenca, ki sta se z roko v roki sprehajala v poročni opravi. 


Smešna opomba: ko je prišel tramvaj je skoraj povozil žensko.Zaljubljeni par na mostu Luiza I.


Reka Doura, ki obliva mesto Porto
Po prečkanju nevarnega mostu smo se spustili na višino reke in v restavraciji Barris do Douro, pojedli kosilo. Na obrežju smo s polnimi trebuščki veselo nakupovali spominke.

Degustacija tradicionalnega Portovca
Po uspešnih nakupih za družinske člane smo se odpravili na vožnjo z ladjico po reki Douro. Poleg impresivne arhitekture in sedmih mostov smo videli mnogo galebov, čigre in čapljo v preletu. Luka pa je v vodi ugledal ciplja. Vožnja z ladjico nas je popolnoma očarala in nam pokazala mesto še iz drugega zornega kota.

Vkrcanje na ladjico

Peljali smo se kar pod sedmimi mostovi ...
Po pristanku so Maruša, Zala in Rebeka oropale vse trgovine z majicami in pluto ter se neizmerno zabavale med zapravljanjem denarja. Po zabavnem dnevu v Portu smo se s sončnim zahodom poslovili od mesta in se odpravili proti domači Bragi. Ob povratku nas je v hotelu čakala topla večerja, po kateri pa smo se ponovno zbrali in pisali blog, ki ga sedaj berete.
Vejo você amanhã!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...