ponedeljek, 29. oktober 2018

10. dan : ČUDEŽNI DAN

Danes smo vstali v pričakovanju dežja, ampak nas je pričakal čudež, saj je zasijalo sonce. Vendar to ni bil edini čudež... Naš predviden odhod na delo je ob 9.00. Ker pa smo navajeni na polurne zamude šoferjev, ob devetih še nihče ni bil pripravljen. Fanta sta vseeno ostala previdna in opazila pred hotelom čakajoči prevoz. Panično sta klicala dekleta in trkala po naših vratih. Kot bi tlesknil smo bili vsi v kombiju in prvič prispeli na delo pravočasno. Osebje v laboratoriju je bilo navdušeno.  
Delovni dan je prva dvojica začela s tehtanjem vzorcev zmletih listov različnih rastlin, ki rastejo na predelih Portugalske, Španije in celo Velike Britanije. 

Rebeka med "miksanjem" listov
Namen analize vzorcev listov je ugotoviti vsebnost različnih kemijskih elementov, nitratov in drugih primesi v zemlji, v kateri rastejo rastline. Vzorce smo nakisali s kislino in vodikovim peroksidom in segreli v posebni mikrovalovni pečici na 900 ᵒC. 
Redčenje po segrevanju
Pripravljeni vzorci
Po 60 minutah smo raztopine razredčili z destilirano vodo, jih prelili v 100ml velike bučke ter jih zaprli. Tako pripravljene vzorce je laborantka shranila za nadaljne analize, ki potekajo v plazemskem spektometru.
Plazemski spektometer
Druga dvojica je pripravljala aluminijaste kapsule z vzorci listov in prsti. Za liste zatehtamo 7,5 mg, medtem ko za prst 80 mg. Nato kapsule zmečkamo v kroglice in jih vstavimo v boben. Boben nato namestimo na napravo za plinsko kromatografijo, katera vsako kroglico posebej "zažge" na 900°C, da dobimo izpuh. Ta prečka kolono filtrov  skozi katere lahko prideta le ogljik in dušik. V nadaljevanju se ločita s pomočjo plinske kromatografije, nato pa količino njune vsebnosti ugotovimo s pomočjo prevodnosti toplote.
Boben z vzorci, ki so shranjeni v aluminijastih kroglicah


Aluminijaste kapsule različnih velikosti

Tretja dvojica pa je pomagala laborantki Ani Katarini, ki ima zelo oster in za nas boleč pogled. Za začetek so trikrat zatehtali 24 vzorcev zemlje, saj jih potrebujemo za 3 različne teste; prvi za ugotavljanje pH, ostala dva testa pa bosta dijaka opravljala jutri, zato več o tem v naslednjih dneh. STAY TUNED 😎
Po delu nas je Jose odpeljal domov, v varno toplino hotelskih sob. Tu smo si po napornem vikendu končno odpočili in začeli z načrtovanjem naših kostumov za bližajočo se noč čarovnic.🎃

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...