sreda, 24. oktober 2018

4. dan: YOU UNDERSTAND?

Po doooolgi, vendar mirni noči, smo se zbudili v zelo vetrovno jutro. Ob devetih smo se zbrali pred hotelom. Pol ure smo čakali na naš prevoz, ker so nam kombi zasedli dijaki iz Madžarske. Čeprav smo na delo prišli z malo zamude, nas je lastnik podjetja dr. Alan Evans sprejel z nasmehom in nas napotil v sobo za sestanke. Tam nas je obogatil z novim znanjem, ki ga potrebujemo za razumevanje našega dela in nam hkrati predstavil cilj njihovega podjetja. Po "sestanku" smo bili pripravljeni na delo v laboratoriju. Vsak par je bil dodeljen eni od mentoric: Catarini, Beatriz in Joani. 


Najprej seveda teorija

Vzorce, ki so jih kmetje poslali v analizo, smo najprej označili s šiframi. Nato smo jih pretresli v plastične posodice in tako so bili pripravljeni za sušenje, ki traja 24h. Po sušenju smo prst presejali na največ 2mm velike delce in tako so bili vzorci pripravljeni za analizo. V prihodnjih dneh bomo določali pH, električno prevodnost in vsebnost esencialnih elementov v prsti. Ko bomo zbrali vse te podatke, se lahko kmetu svetuje glede izboljšanja njegove prsti. Svetuje se mu katere snovi je potrebno dodati prsti, da imajo rastline optimalne količine hranil in s tem kmet maksimalni pridelek.

Rebeka strmi v mikrovalovno pečico

Andraž pripravlja vzorčke za plinsko kromatografijo

Maruša in Zala sta navdušeni nad delom s sitom ... 

Raziskovalka Maša je resno vzela svoje poslanstvo

Kosilo smo ta dan jedli v bližnji menzi. Lahko smo izbirali med teličkom v omaki, lignji in piščancem, ki ga ni bilo več na voljo. Verjetno je bil zelo okusen. Zali pa so prijazno pripravili omleto, ker ji meso "ni dišalo". 

Kje je hrana?😟

Po prihodu v hotel smo si rahlo odpočili in odigrali nekaj partij taroka. Vendar to ni trajalo dolgo, saj nam je raven sladkorja  strmo padla, zato smo odhiteli v bližnjo slaščičarno in se posladkali s tradicionalno slaščico cheesecake. 


Zelo okusno😋
Mika se je med tem sprehajala po mestu Guimaraes, ki je nastalo v 10.st. Danes živahno mesto, ki ima eno najbolj veličastnih starih mestnih središč, je bilo nekoč prva prestolnica sodobne Portugalske in rojstni kraj njenega prvega kraja Afonsa Henriquesa. Iz organiziranega izleta za profesorje se je vrnila tik pred večerjo. Nekaj znamenitosti mesta je prinesla na ogled tudi nam.


Castelo (grad)


Najpomembnejša cerkev v Guimaraesu 
Nossa Senhora da Oliveira (Naša Gospa od Oljke)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...