četrtek, 25. oktober 2018

6. dan: ČOKOLADNA USTA

Današnji dan je prav poseben za enega izmed nas, zato smo se včeraj zvečer odločili, da ga bomo kar skupaj dočakali. Namreč, Rebeka danes praznuje 18. rojstni dan. Včeraj zvečer smo se družili ob igranju taroka, ko pa je slovenska ura odbila polnoč, so zadoneli naši glasovi ob petju “vse najboljše”. Nasmeh je osvetlil obraz naše slavljenke in z iskricami v očeh je upihnila čarobne svečke na torti, ki že izpolnjujejo njeno skrivno željo. Posladkali smo se s slastno torto, kar naenkrat pa je odbil polnoč še portugalski čas in nas še enkrat opomnil na ta poseben dogodek. 


Presenečenje za Rebeko😃
Slavljenka! Naj se ti želja uresniči

Voznik Firmino nas je pobral pred hotelom nekaj čez deveto uro. Ker smo bili polni energije še od sinoči, smo med vožnjo razvili zanimiv pogovor. Tako smo po počasni vožnji prispeli do laboratorija, zavihali rokave in se odpravili veselo na delo.

Vedno nasmejana Beatriz

Luka in Andraž sta pripravila vzorce zemlje za plazemski spektrometer, tako da sta vzorce raztopila v mešanici kislin, dala v mešalnik in kasneje v centrifugo. Centrifuga je ločila trdno snov od tekočine, od katere sta odpipetirala 1 ml v 9 ml deionizirane vode.

Razredčevanje vzorcev

Rebeka in Maša sta določali vsebnost N2 in CO2 v listih in zemlji. Najprej sta v "žepke iz folije" zatehtali določeno količino vzorčka, ga zvili v kroglico in dali v napravo plinske kromatografije.

Maša tehta vzorčke 

Čakamo na rezultate analize plinske kromatografije

Zala in Maruša pa sta pripravljali vzorčke listov za določanje vsebnosti različnih elementov. Na podlagi vsebnosti posameznih elementov lahko sklepamo, katere elemente lahko rastlina privzame iz tal in kateri ji niso dostopni, kar pomeni, da jih je v zemljo potrebno dodajati. Zmlete liste sta natehtali in jih razporedili v velike plastične epruvete, ter v vsako dodali dušikovo kislino in peroksid. Tako so bili vzorci pripravljeni za obdelavo v mikrovalovki podobni napravi, ki deluje pod pritiskom. Po 1 uri sta lahko vzorčke premestili v manjše epruvetke in tako so bili pripravljeni na analizo.

Kratek posvet pred odhodom

Z delom smo zaključili 15.30 in preostanek dneva preživeli v hotelu. Kot po navadi smo dan končali z igranjem taroka (zmaguje Mika).

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KAJ SMO SE NAUČILI?

DELO V LABORATORIJU Cilj izmenjave je, da   v praksi spoznamo delo, na katerega se z veliko mukami teoretično pripravljamo v šolskih klo...